Mantelzorg & familie

Vaak duurt het een tijdje voordat de vergeetachtigheid die mensen aanvankelijk voor lief namen dementie blijkt te zijn. Als de afhankelijkheid van iemand met dementie toeneemt, wordt zijn of haar partner, zoon, dochter, familielid, buurvrouw, buurman gaandeweg ook mantelzorger. Opeens bent u mantelzorger.

In eerste instantie merkt u dat als mantelzorger misschien niet eens. Maar er komt een moment dat u duidelijk meer moet doen voor de ander dan u gewend bent. U helpt bijvoorbeeld bij het aankleden, koken, de weg vinden of het nakomen van afspraken. 

In de praktijk wachten mantelzorgers vaak te lang voor ze hulp inschakelen. Te veel zorgtaken en rusteloze nachten schaden ook de gezondheid van de mantelzorger zelf.

Familie en vrienden blijven belangrijk

De kwaliteit van leven van iemand met dementie wordt sterk bepaald door het contact met de vertrouwde mensen uit zijn of haar omgeving. De partner, familieleden en vrienden kennen de persoon het best. Ze kennen de gewoontes en weten wat hij of zij fijn vindt. Ze kunnen helpen het dagelijks leven aangenamer te maken.

Toch kan een verandering ontstaan, omdat de relatie en de wederkerigheid veranderen. Maar er is geen enkele reden om afscheid te nemen van een sociaal leven. In contact blijven met elkaar is juist heel belangrijk. De online training Omgaan met veranderend gedrag bij dementie kan helpen bij het begrijpen van het veranderde gedrag.