Ik maak mij zorgen

Als u hoort dat u dementie heeft, komen er vast allerlei vragen op. Kunt u nog autorijden? Misschien bent u als mantelzorger aan het piekeren of is er iemand in uw buurt waarover u zich zorgen maakt. Wij helpen u graag.

Autorijden en dementie

Dementie kan invloed hebben op de rijvaardigheid. Mensen met lichte dementie kunnen soms nog rijden. Als de dementie vordert, kan het niet altijd meer veilig zijn om auto te rijden. Het is bijvoorbeeld moeilijker om overzicht te houden of oriënteren gaat niet meer zo goed als voorheen. 

Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) verstrekt informatie over veilig autorijden met een bepaalde aandoening. Het CBR heeft ook informatie over rijden met dementie. De informatie is bedoeld voor patiënten en hun naasten en ook voor zorgverleners. Ook is het mogelijk om online een test te doen om de rijvaardigheid te toetsen. De vragen gaan over vier thema’s: ontspannen rijden, soepel bedienen en manoeuvreren, voorkomen van fouten en het mijden van situaties.

Omgaan met mensen met dementie

Maakt u zich zorgen omdat iemand in uw omgeving dementie heeft? Wilt u graag weten hoe u omgaat met deze ziekte? Bekijk dan het trainingsaanbod op de site Samen Dementievriendelijk.

Vermoeden van ouderenmishandeling

Als u denkt dat iemand in uw buurt te maken heeft met mishandeling, dan kunt u helpen. Vraag bij een vermoeden van ouderenmishandeling om hulp via de speciale website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.

Ook kunt u terecht bij Veilig Thuis. Veilig Thuis is er voor advies en hulp rond huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. U kunt de eerste stap zetten om het geweld te stoppen.